Кредити няма да поевтинеят. Депозити ще имат евро защита

Кредити депозити

От няколко години БНБ определя основния лихвен процент на 0%. Така че чувствително спадане на цената на кредити не може да се очаква с въвеждането на еврото, но депозити ще имат еврозащита.
При жилищните заеми в еврозоната годишните лихви варират между 1,08 и 5,1 % в различните държави. У нас те паднаха и под 3%. Не се очаква разликите да са толкова съществени, за да се преминава директно към теглене на ипотеки в евро.
Що се отнася до цените на имотите, те се обявяват в евро от години, така че не се очакват значителни отклонения на този пазар. Поскъпване на имотите, съвпадащо по време с приемането на еврото, може да дойде от повишеното търсене. Експерти допускат, че въпреки предупрежденията ще има хора, които ще обменят усилено валута. Други, за да съхранят спестяванията си, ще инвестират в имот.
Основните предимства от въвеждането на еврото, които повечето експерти посочват, са по-ниските трансакционни и административни разходи поради това, че ще бъдат спестени пари за обмяна на левове в евро; както и част от разходите за водене на отчетност в евро.
Предполагаемо, но не сигурно постепенно понижение на лихви по кредити по държавен дълг. България ще стане част от общата система за защита на влоговете, като размерът на гарантираната сума за изплащане остава 100 000 евро.
Системата бе създадена по инициатива на Европейската комисия. При нея банките заделят вноска във фонд за застраховане на депозитите. В него предвидената сума трябва да е достатъчна, за да посрещне изплащания, които биха били необходими дори при по-тежки кризи от световната от 2008 г.
Вноските на банките във фонда зависят от рисковете; които поемат при дейността си другите банки спрямо останалите в банковия съюз, а не тези от същата държава членка.
Влизането на България в еврозоната ще има и положителен имидж, което ще помогне за по-лесно привличане на инвеститори. Освен това при излизане на България на международните дългови пазари ще е възможно постигането на по-ниска лихва заради повишените гаранции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *