Успешно управление на лични финанси.

Според изследвания на поведението на потребителите,  финансовата грамотност относно лични финанси се влияе от емоционалното отношение, което сме изградили спрямо числата. Предполага се, че колкото по-неуверени сте се чувствали в училище по математика, толкова по-трудно ще е да вземате бързи, информирани и най-вече адекватни решения за лични финанси в бъдеще. Напоследък често се говори за относително ниските, дори влошаващи се резултати, които показват българските ученици в глобалната класация PISA.

1.Харчете по-малко отколкото са месечните ви лични финанси

Да, звучи очевидно, но всъщност е по-трудно, отколкото повечето хора предполагат. Това не означава да пазарувате само по разпродажби, а да ограничите всички излишни разходи на първо място. Съвременните маркетингови стратегии карат хората да вярват, че много от стоките наистина са им необходими, но това е просто рекламен трик, който ви изкушава с мнима отстъпка. Това което правя аз и е наистина успешно, да отлагам покупката във времето. Така избягвам да купувам неща, от които после се оказва, че нямам нужда. Освен това ограничаването на разходите не само може да ви помогне да пестите, но и да спечелите. Ако се фокусирате да увеличите приходите, запазвайки нивата на разходите си същите, това определено ще се отрази положително на семейния бюджет.

2.Водете си месечен отчет

Не приемайте този съвет съвсем буквално. Не е необходимо да записвате всеки един минимален ежедневен разход, а по-скоро основните пера, по които разпределяте парите си. Фокусирайте се върху по-мащабните покупки, като например наем, ипотека, битови сметки, транспорт, мебели и т.н. Това ще ви позволи да добиете представа за голямата картинка – къде отива най-голяма част от парите, които печелите. Освен това бюджетът ви позволява да прецените кои разходи може да съкратите, ако искате да спестявате за нещо конкретно като почивка, нов автомобил и др.

3.Бъдете внимателни с таксите

Ако искате да сте максимално пестеливи, уверете се, че прилагате това поведение и по отношение на инвестициите си. Много фондове и институции, които предлагат финансово консултиране или друг вид услуги, имат различни такси, които невинаги са широко оповестени. Годишна такси, такса за конкретна услуга, такса за отказ и т.н. са само част от нещата, които тихомълком могат да ви ощетяват финансово, така че бъдете внимателни с тях.

4. Обърнете внимание на трите основни разхода

Трите основни неща, в които инвестирате най-голяма част от парите си са домът ви, транспортът и храната. Ако съумеете да си изградите най-добрата възможна система за управление на тези разходи, това ще подобри значително финансовото ви положение.

5.Автоматизирайте спестяванията си, за да подобрите състоянието на лични финанси

Едно от най-трудните и същевременно най-важни решение пред съвременния човек е това да започне да спестява. Най-добрият начин да го направите, според експертите, е като го превърнете в автоматизиран процес. Автоматичното извличане на сумата, която заделяте, от заплатата ви, увеличава шансовете ви наистина да реализирате спестовния си план.

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *