Къде може да сбъркаме при рефинансиране

Идеята на рефинансиране на заеми е да заменим един заем с друг, с цел по-добри уговорки. При рефинансирането може да договорим по-кратък срок, по-нисък лихвен процент, по-изгодни месечни вноски и други. Привлекателните на пръв поглед условия може да крият допълнителни разходи в дългосрочен план. Затова трябва внимателно да преценявате дали да пристъпите към рефинансиране. Добре е първо да се запознаете с всички условия по новия кредит, и да ги сравните с тези по досегашните ви кредити. Може да сгрешите, ако вземем кредит за бързи пари, а ще извлечем най-голяма полза от повторния кредит, когато имаме възможност да погасяваме вноските си.

Три често срещани грешки при рефинансиране

1.Неизгодни условия
Както вече знаеш идеята на рефинансирането на кредити е да платиш всички налични кредити на куп и да имаш самo един, който да изплащаш. Често притеснен от това, че имаш два или повече кредита не можеш да прецениш адекватно ситуацията. Става така, че не прочиташ внимателно условията или не преценяваш правилно условията. Оказва се, че новия кредит е с по-висока лихва или трябва задължително да представиш поръчител по кредита си. Важно е да не се паникьосваш, да премислиш добре и да проучиш повече фирми, предлагащи кредитиране.

2.Неправилен срок на изплащане
В зависимост от размера на кредита, срокът на изплащане може да бъде различен. Избери срок, който би ти позволил да погасиш кредита си възможно най-бързо, но все пак се съобрази с месечните вноски. Все пак премисли дали в месеците, в които ще изплащаш кредита си, имаш планувани по-големи разходи.

3.Забавяне на вноски

Когато рефинансираш кредитите си е добре да помислиш каква месечна вноска можеш да си позволиш. Важно е да прецениш правилно сумата, защото тя ще е част от общия ти разход за месеца. Сметни всички потенциални приходи и направи разчет на разходите си. Виж каква сума може да си позволиш за вноска по кредита. Важно е да плащаш вноските си на време, за да нямаш наказателни лихви при забавяне.

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *